PROJECTS

REFERENCES

NEWS

US



<<< JAPANESE

overview ring of contents

view to the ring of contents from the Zeedijk





View from the ring

FULL CIRCLE

Client : Stichting de Stad
Site : Dordrecht, Netherlands (43 ha)
Programme : Landscape plan
Type : competition, first prize


The position of de Kop van et Land between Dordrecht and the National Park de Biesbosch gives the area the character of a transition zone. It is a piece of cultivated nature which connects the city and the erealf nature. We suggest to reinforce the role of de Kop van et Land as a hinge between city and nature, creating a place where the qualities of the cultural landscape are reinstalled in a position equal to that of the canonised nature of the biesbosch. By placing a ring of content along the inside of the dikes surrounding the polder we are underlining the existing qualities and facilitating the access to the landscape. The ring is defined by a bicycle and pedestrian path below the dike at polder level. The central part of the polder will remain agriculture. At de Kop van et Land we propose to place a new kind of museum - a combination of a cultural/natural history -, art -, and open air museum - as a new focal point and a point of departure to explore the area.